Effectief Schoonhouden
's Gravenzandseweg 19
2291 PE Wateringen
Telefoon: 0174-220041
Fax: 0174 - 220043
Mobiel: 06-55152670

media

DE PAREL 19 maart 2001

Vrouw-en-leven

In deze rubriek nemen we een kijkje in het leven van de vrouw van nu. Gewone vrouwen zoals u en ik die ieder op hun eigen manier een invulling geven aan hun leven. Voor de een is dat het werk, voor de ander het gezin en voor vele vrouwen de combinatie hiervan. Deze week sprak ik met Margit van den Beemt.

foto 1Genietend van een kopje thee zitten we in haar sfeervolle woning in Essellanden, de nieuwste wijk van Wateringen. Hondje op schoot, poes in de buurt en een zingende kanarie op de achtergrond. Een ontspannen Margit begint te vertellen. "Ik ben getrouwd met Philip en heb drie heerlijke meiden: Nathalie, Daniëlle en Valerie, 12, 10 en 8 jaar oud. De kinderen gaan naar school en de jongste twee blijven om 12.00 uur op de overblijf. Nathalie komt thuis eten en eet ook regelmatig samen met een vriendinnetje. Philip is verzekeringsadviseur en is overdag vaak thuis aan het werk. Hij werkt het meeste 's avonds en is dus dan veel weg, eigenlijk wel vier avonden in de week.

Voordat ik Philip leerde kennen werkte ik in de verpleging. Dat had ik op een gegeven moment wel gezien en in een vakantieperiode begon ik iemand te helpen met schoonmaken. Dat heeft uiteindelijk vijf jaar geduurd. Ondertussen leerde ik Philip kennen. We zijn getrouwd en toen de oudste zich aankondigde ben ik gestopt met werken. Na een jaar of acht ben ik voorzichtig aan weer gaan werken. Eerst een tijdje in een modezaak en daarna ben ik voor mezelf begonnen met een schoonmaakbedrijf. Een jaar lang heb ik dat alleen gedaan. Doordat ik meer werk kreeg had ik de hulp nodig van een extra kracht en samen hebben we het nog een jaar gered. Toen kreeg ik zoveel klanten dat ik personeel in dienst ben gaan nemen. Zo is mijn bedrijf, Effectief Schoonhouden, ontstaan. Ik heb nu 19 parttime en fulltime mensen in dienst en er rijden al drie bedrijfsauto's rond." Is je werk goed te combineren met je gezin? "Ja, heel goed zelfs. Philip is overdag veel thuis en ik doe eigenlijk het meeste werk buiten de deur onder schooltijd. Ik bezoek dan de klanten, regel spullen her en der en val soms in voor een afwezig personeelslid. Meestal ben ik om 16.00 uur weer thuis en dan zijn de kinderen ook net uit school. 's Avonds ben ik ook nog wel bezig voor m'n bedrijf. De administratie bijwerken, vervangers regelen, afspraken maken en dergelijke. Je kan mijn bedrijf wel zien als een fulltime baan, verdeeld over zeven dagen in de week. De ene dag werk ik meer dan zes uur, de ander twee. Ik kan dat zelf bepalen. Alhoewel, als er zieken zijn kan ik niet altijd een vervanger vinden en dan ga ik er zelf heen. En dat kost dan extra tijd. Maar ja, het scheelt dat ik voor mezelf werk en niet voor een baas."

foto 1En je kinderen, wat vinden zij ervan? "Die vinden het over het algemeen prima. Ze moeten er wel eens een stapje voor opzij doen, want ik heb regelmatig mensen over de vloer. Als er bijv. een sollicitant is worden de dametjes geacht me niet te storen en vooral een beetje rustig te doen. Tja, en dan hoor je ze soms ruziën… Maar goed, ze merken ook wel degelijk de voordelen ervan. Ik werk voor de extraatjes. Philip z'n salaris is bestemd voor de vaste lasten en met mijn inkomen kunnen we weer andere dingen doen: vakanties, leuke kleren kopen, dagjes uit. En daar genieten we allemaal van."

En je huishoudelijk werk, lukt je dat dan ook nog? "Mmmm, hier beneden is het netjes, maar jij wilt het vast niet boven zien! Nee, daar loop ik nog wel eens over te mopperen want het komt er wel op neer dat ik 's avonds laat nog bezig ben met de was, terwijl ik daar helemaal geen zin meer in heb. Philip heeft mijn gemopper daarop genoeg gehoord en heeft inmiddels eigenhandig een advertentie geplaatst waarin hij een huishoudelijke hulp zoekt!" Margit schiet in de lach en heel toevallig gaat even later de telefoon met een eerste reactie op de advertentie. Tevreden maakt ze een afspraak. "Ja, het is allemaal erg leuk dit werk, maar soms zou ik wel wat meer tijd willen hebben voor andere dingen. De kinderen wat meer helpen bij de voorbereidingen van een traktatie of een spreekbeurt en zo. En wat vrijwilligerswerk doen op school. Maar ja, er zitten ook weer zoveel voordelen aan vast. Naast het financiële voordeel vind ik het fijn om bezig te zijn; ik heb het gevoel er een beetje bij te horen. Het is, zeker nu met de nieuwe belastingwet, zeer aantrekkelijk voor vrouwen om te werken. Er is ook genoeg werk voor onder schooltijd, vooral in de schoonmaakbranche. Kijk maar naar mijn bedrijf: we werken èn overdag èn 's avonds. Het is echt een gezellige baan; overdag heb je direct contact met de klant en 's avonds is het vaak leuk om samen met iemand te werken. En ik werk voor een groot deel in het Westland, je hoeft dus niet ver weg. Dus, mochten er nog dames zijn die een baantje zoeken…. Maar ik ben niet alleen maar aan het werk hoor! Ik zit nog in het bestuur van de gymnastiekvereniging DVS en ook mijn sociale leven verwaarloos ik niet. En boven alles geniet ik toch heel erg van lekker thuis zijn, met m'n gezin en een glaasje wijn!"